Radna grupa za implementaciju Projekta Jadar, održala je drugu sednicu u zgradi Vlade Republike Srbije na kojoj su razmatrane informacije od značaja za dalju realizaciju projekta. Prezentovana je i informacija o utvrđivanju mera za zaštitu životne sredine, koju je iznela državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine. Sednici Radne grupe prisustvovali su predstavnici kabineta predsednika Republike i predsednice Vlade, ministarstva rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, JP Putevi Srbije, EMS-a, Srbijagas – a, Elektrodistribucije Srbije, JP Srbijavode, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Sednici je kao član radne grupe u ime Mačvanskog upravnog okruga prisustvovao načelnik Mačvnaskog okruga Vladan Krasavac.
Predstavnik kompanije Rio Tinto Nikola Šunjić naveo je da pored podzemnog rudnika, projekat obuhvata postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.
Prema rečima ministarke Zorane Mihajlović u realizaciji projekta se u potpunosti moraju poštovati zakonske procedure. Pre svega se mora voditi računa o zaštiti čovekove životne sredine, kao prioritetnom zadatku.

Foto: Printscreen/kabinet MUO