Od 1952. godine Međuopštinski istorijski arhiv u Šapcui vrši evidentiranje, zaštitu i preuzimanje arhivske građe od strane pravnih i fizičkih lica na području Mačvanskog upravnog okruga, nad kojima ima teritorijalnu i stvarnu nadležnost regulisanu Zakonom o kulturnim dobrima.
Arhiv u Šapcu raspolaže i sa 30 fondova od izuzetnog i 33 fonda arhivske građe od velikog značaja. Ova ustanova je kod Ministarstva kulture konkurisala je za nekoliko projekata
Ukoliko Ministarstvo kulture i informisanje Srbije odobri sredstva za realiazaciju projekata Međuopštinskom istorijskom Arhivu, radiće se na digitalizacija fondova, šabački Arhiv poseduje 33 fonda od izuztenog značaja, među kojima su fond Okružnog suda Šabac, koji čuva najstariji dokument iz 1805. godine, presudu koju je potpisao prota Meteja Nenadovic, fondove manastira Petkovica i Tronoša, ali i fondove šabačke bolnice i Gimnazije „Vera Blagojević“. Od velikog značaja za ustanovu će biti uključivanje u sistem Arhis, gde se čuva celokupna dokumentacija arhivske građe na nivou Srbije.