Na području Mačvanskog upravnog okruga epidemiološka situacija u proteklih sedam dana i dalje je veoma je nestabilna, uz povećanje broja inficiranih i hospitalizovanih lica posebno u opštinama Ljubovija, Krupanj i Koceljeva.

-Kovid bolnice u Šapcu, Loznici i Specijalna bolnica Banja Koviljača, svakodnevno primaju nove pacijente. Popunjenost u Kovid zoni Opšte bolnice Šabac je oko 80%, sa 183 pacijenta,dok je u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači popunjenost oko 65% , sa 78 pacijenata – kaže načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.

Zabrinjava pojava Korona virusa u privatnom Domu za stara lica u Tršiću, gde je inficirano 14 osoba, od kojih je 10 štićenika Doma i četiri zaposlena. Inficirane osobe su smeštene u odvojenom delu ove ustanove, pa je situacija stabilizovana.

-U drugim ustanovama za stara lica i ustanovama socijalnog staranja nema zaraženih. Mačvanski upravni okrug po nalogu Kriznog štaba i Radne grupe, u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid 19,na dnevnom i nedeljnom nivou dostavlja izveštaje o broju kontrola i preduzetim merama u nadzoru koje sprovode republičke i lokalne inspekcije, po uputstvima Koordinacione komisije za suzbijanje širenja virusa Kovid-19 – ističe Krasavac.

U prethodnoj nedelji, na području Mačvanskog upravnog okruga, izvršeno je ukupno 2777 kontrola lokalnih i republičkih inspekcijskih službi. U gradu Šapcu izvršeno je 1532 kontrole, Loznici 430, Vladimircima 234, Krupnju 269, Malom Zvorniku 93, Koceljevi 3, Bogatiću 129, dok su republičke inspekcije izvršile 45 kontrola. Koordinisani nadzor u primeni mera za sprečavanje širenja epidemije nastaviće se i u narednim danima. Po osnovu izrečenih prekršajnih naloga, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u periodu od 11.do19.decembra na području Mačvanskog upravnog okruga izrečeno je ukupno 660.000 dinara. U gradu Šapcu je izrečeno 310.000 dinara prilikom kontrole ugostiteljskih objekata i po osnovu okupljanja ljudi, dok je u opštini Bogatić izrečeno 350.000 dinara po osnovu okupljanja ljudi na sportskom događaju.