Više od dve decenije u Etno parku Sovljak u julu mesecu okupljali su se likovni umetnici iz zemlje i regiona prenoseći na platna najlepše  impresije o mačvanskoj ravnici. Zbog aktuelne epidemiloške situacije, kolonija se održava u drugačijim okolnostima, odnosno putem savremene virtuelne komunikacije.  Umetnički savet, Dragan Marinović, Milan Pantelić, Nenad Stanković, Dragan Đaković i Mihailo Simović,  doneli su odluku da ova kolonija bude međunarodnog karaktera.

Po jedan rad mačvanskoj likovnoj koloniji pokloniće 25 umetnika iz Nigerije, Sudana, Indije, Italije, Egipta, Turske, Kine, Rusije, Tunisa, Bangladeša, Francuske, Crne Gore i Srbije. Nakon online kolonije, planirana je tradicionalna izložba, a bogatu postavku činiće dela umetnika sa čak tri kontinenta. Organizator tradicionalne manifestacije je Kulturno-obrazovni centar Bogatić.

Tekst je nastao kao deo projekte „Bogatić, juče, danas, sutra“ koji sufinsira opština Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.