Kolektivni centri stanovanja u Mačvanskom okrugu za sada funkcionišu odlično, bez epidemioloških problema. Gerontološki centar Šabac i Dom za stare Krupanj, koji trenutno imaju 253 štićenika i 113 zaposlenih, nemaju ni jedan slučaj zaraženih COVID-19. Za ulazak novih korisnika primenjuju se mere predostrožnosti, pa se oni najpre testiraju, pa zatim odlaze u izolaciju od 14 dana.

-Posete ovim ustanovama su zabranjene. Centri imaju svu potrebnu zaštitnu opremu, a dezinfekcija unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora vrši se dva puta nedeljno. Ista situacija je i u privatnim domovima za stare u Tršiću i Slepčeviću, koji trenutno imaju 74 štićenika i 33 zaposlena – kaže načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac
U Centru za azil u Banji Koviljači smešteno je 59 tražioca azila.U centru nema zaraženih, a sve mere naložene od Kriznog štaba i Komesarijata sprovode se na najbolji način. Tražioci azila imaju ograničeni izlaz iz Centra i to po tri osobe u grupi, u trajanju od po 90 minuta. Migranata koji su u prolazu kroz naš okrug trenutno nema,  jer je prekinuta „Drinska ruta“. Ima sporadičnog okupljanja migranata u manjem broju u okolini Banje Koviljače, koji dolaze iz većih centara, radi ilegalnog prelaska naše granice. Policijska uprava Šabac situaciju drži pod kontrolom.

 

Foto: Printscreen/gerontoloskicentarsabac.rs