Na takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“ ove godine se prijavio najmanji broj učesnika: deset srednjočkolaca, 35-oro od petog do osmog razreda i 57-oro najmlađeg uzrasta. Recitatore je ocenjivao tročlani žiri: Dragica Stanković profesor književnosti, Ivana Jokić, glumica i Katarina Janković Popović glavna urednica programa Kulturnog centra. Stihove Mike Antića, Desanke Maksimović, Slobodana Stanišića, Milutina Bojića, Brane Crnčevića i drugih kazivali su učenici od petog do osmog razreda.
– U danima kvalifikacionog takmičenja obuhvaćeni su učenici od prvog do četvrtog, od petog do osmog razreda osnovne škole i srednjoškolci. Takmičenje se organizuje u slavu izražajnosti reči, njene lepote i snage, međutim neke obrazovne ustanove ne pridaju značaj lepom govorništvu – ističe Branka Todorović iz Kulturno centra, koji je organizator smotre, koja će naredne godine beležiti 50 godina trajanja i negovanja kulture govora.
Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje recitatorskog nastupa su izbor pesme, dikcija, prirodnost i sugestivnost kazivanja na šta nastavnici i učitelji koji pripremaju takmičare treba posebno da obrate pažnju.

Оставите одговор