Savetovalište koje od februara pokreće Kancelarija za mlade grada Šapca je koncipirano tako da pruža pomoć mladima u sredini u kojoj žive i deluju; porodici, školi, radnoj sredini i društvu uopšte. Mladi će moći da se obrate u Savetovalište ako se osećaju usamljeno, neshvaćeno i neprihvaćeno, ako imaju probleme u porodici, učenju, školi, emotivnim odnosima, ako nisu uspešni u pronalasku adekvatnih rešenja i ne znaju kome mogu da se obrate. Deci i mladima je Savetovalište dostupno i kada nemaju konkretan problem, ali žele da razmene iskustvo, da razgovaraju, da brinu o svom mentalnom zdravlju. Za dolazak im nije potreban nikakav uput, usluge su besplatne i zagarantovano je poverenje i diskretnost.
Ciljna grupa projekta su deca i mladi, učenici osnovnih, srednjih i visokih škola, njihovi roditelji kao i profesionalci obrazovnih i ustanova socijalne zaštite. U Savetovalištu će imati priliku da kroz savetodavni, interaktivni radioničarski rad i druge aktivnosti direktno učestvuje u kreiranju novih programa. Rešavanjem problema glavne ciljne grupe posredno će se rešavati problemi drugih navedenih ciljnih grupa. Ova usluga bi predstavljala značajnu podršku roditeljima koji bi znali da njihova deca vreme provode na sigurnom i bezbednom mestu gde, baveći se različitim aktivnostima, usvajaju pozitivne i društveno poželjne sisteme vrednosti i kroz individualni i grupni savetodavni rad pronalaze rešenja koja su u njihovom najboljem interesu.

– U okviru Savetovališta realizovaće se i pedagoško-psihološke radionice koje imaju za cilj usvajanje socijalnih i drugih veština i znanja, posebno veština komunikacije i nenasilnog rešavanja konflikata. Akcenat je na razgovoru, interakciji, razmeni iskustava i doživljaja, zajedničkom planiranju i realizaciji aktivnosti i uopšte podsticanju aktivizma mladih – istakla je Nataša Lazović, koordinatorka kancelarije.

Оставите одговор